Wat is leuker dan zelf brooddeeg maken? Dit artikel laat precies zien hoe je brooddeeg maakt. Maar eerst beginnen we met het brooddeeg recept dat in de volgende paragraaf te vinden is. Wanneer u het brooddeeg recept heeft doorgelezen zullen wij ook de verschillende manieren van bakken met u bespreken. We sluiten dit artikel af met: “Spelen met brooddeeg”. Dit is namelijk erg leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen.

Brooddeeg recept

Zelf brooddeeg maken is natuurlijk het leukst wat er is. Maar om uiteindelijk brood te kunnen bakken heb je een brooddeeg recept nodig. Je hebt maar enkele ingrediënten nodig, namelijk:

  • Lauwwarm water: een klein beetje is voldoende. Denk hierbij aan ongeveer 25 centiliter;
  • Gist: gebruik hiervoor anderhalve lepel droge gist. Gebruik geen verse gist om brooddeeg te maken;
  • Bloem: 250 gram;
  • Zout: Wellicht niet het gezondste ingrediënt maar het zorgt wel voor meer smaak.

Het bovenstaande recept is de uitgebreide versie. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om kant en klare zelfrijzende bakmeel te gebruiken. Dan hoeft u geen bloem en bakpoeder meer te kopen. Echter is bovenstaand recept wel de lekkerste manier om brooddeeg te maken.

Het bakken van brood is leuk. Maar het wordt gezonder wanneer je speltbrood gaat bakken. Lees hier meer over speltbrood bakken.

Brooddeeg bakken

Wanneer u bovenstaand recept volledig heeft uitgevoerd dan is het tijd om het brooddeeg te bakken. Dit kan op verschillende manieren, namelijk:

  • Keukenmachine: gebruik maken van een broodbakmachine of keukenmachine is de beste manier om brooddeeg te bakken. Er zijn verschillende programma’s voorgeprogrammeerd zodat het brooddeeg op de juiste temperatuur en tijd wordt klaargemaakt.
  • Oven (heteluchtoven, aantal graden): wanneer u geen keukenmachine of broodbakmachine heeft dan is het ook mogelijk om het brooddeeg te bakken in de oven. U kunt het best de hete lucht oven stand gebruiken. Het aantal graden dat ingesteld moet worden is 200 graden Celsius.
  • Magnetron: dit is wellicht niet de eerste optie waar u denkt maar het kan echt. Laat de magnetron op vol vermogen 5 minuten het brood bereiden. Wij kunnen u vertellen dat het lekker smaakt maar lang niet zo lekker als dat het vers uit de oven komt.

Spelen met brooddeeg

Nu u het perfecte brooddeeg kunt maken, kunt u er ook mee gaan spelen. Bijvoorbeeld wanneer u meerdere kinderen op bezoek hebt. Zo kan brooddeeg gebruikt worden bij het kampvuur. Door de hitte en het hout zal het brooddeeg een aparte, maar lekkere, smaak krijgen. Het is rondom het kampvuur lekker warm en daarnaast vinden kinderen het spannend om zelf te kunnen koken.

Naast het kampvuur vinden kinderen het ook erg leuk om met brooddeeg te knutselen. Doordat het brooddeeg soepel is kunnen er verschillende vormpjes gecreëerd worden.

Brooddeeg maken met een recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *