De eerste vraag die ik tijdens dit artikel wil beantwoorden is: Wat zijn gluten nou eigenlijk? Gluten is een vorm van eiwit dat bij mensen coeliakie of Dermatitis Herpetiformis ernstige darmklachten kan opleveren. Die klachten kunnen zelfs zorgen voor schade aan de darmen.

Oe…dat is toch wel even schrikken, nietwaar?

De meeste mensen willen om die reden dan ook geen gluten meer eten. Om deze reden kopen of bakken deze mensen glutenvrij brood. In dit artikel lees je meer over glutenvrij brood bakken. Daarnaast vind je er twee verschillende soorten recepten. Zo is er een recept te vinden waarin geen gist of suiker wordt gebruikt. Ik sluit dit artikel af met wat handige weetjes over de soorten glutenvrij brood, waaronder speltbrood.

Glutenvrij brood bereiden

Het bereiden van glutenvrij brood kan op verschillende manieren. Ik bespreek in dit artikel twee verschillende manieren, namelijk:

  • Brood bakken in een broodbackmachine
  • Brood bakken in de ovcn

Deze twee manieren kunnen prima gebruikt worden voor het bereiden van glutenvrij brood, bijvoorbeeld speltbrood. Heeft u nog geen broodbakmachine maar wilt u er wel 1 kopen? Koop dan gelijk een goede.

MAAR LET OP

Niet alle broodbakmachine is geschikt om glutenvrij brood te bakken.

De broodbakmachines van Panasonic en Silvercrest hebben een speciaal bakprogramma voor glutenvrij brood. Dit bakprogramma is zo ingesteld dat het brood langer wordt gekneed en eveneens wordt gebakken. De reden hiervoor is dat glutenvrij brood meer tijd nodig heeft om alle ingrediënten tot zich te nemen.

Wanneer u geen broodbakmachine heeft kunt u ook gebruik maken van uw oven. Het enige wat u nodig heeft is een speciale broodbakvorm. De oven moet op 200 graden ingesteld worden. Laat de oven deze temperatuur halen voordat u het brood daadwerkelijk afbakt.

Het makkelijkste recept met boekweitmeel: binnen 1 uur klaar!

Om glutenvrij brood te bakken heeft u natuurlijk een recept nodig. Hieronder volgen de ingrediënten om het perfecte glutenvrije brood te bakken.

  • Een klein beetje water: ongeveer 3 DL;
  • Verse gist: ongeveer 20 gram;
  • Boekweitmeel: dit is glutenvrij meel;
  • Een snufje zout;
  • (Olijf)olie.

Dit is de gemakkelijkste recept om glutenvrij brood te bereiden.

Een alternatief glutenvrij recept

Het bovenstaande recept is het makkelijkste recept om glutenvrij brood te bakken. Soms voegt men nog wat suiker en gist toe. Wanneer u dat niet wilt kunt dat gewoonweg eruit laten. Het bovenstaande recept is een recept zonder suiker en gist. Ideaal om te gebruiken.

Bekijk hier een TV-uitzending waarbij ze glutenvrij brood gaan bakken:

Glutenvrij brood bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *